WTM Engineers project wins prize

Berlin childcare centre built from renewable raw materials convinces the numerous juries.

The childcare centre attached to the Waldorf School in Berlin’s Prenzlauer Berg district won an award in the “New Building” category of the Berlin Holzbaupreis 2019 (for wooden buildings). With its consistently ecological approach, the timber construction project won out in the nationwide competition at the beginning of the year, triumphing in the “Public Buildings” category and taking the “HolzbauPlus” prize. The organic building structure catches the eye with its freeform timber-frame construction assembled by untreated and renewable raw materials. The timber used originated locally and is as far as possible simply left to age naturally without being treated. The design of the interior also hinges on an ecological use of materials. The sustainable concept thus creates a highly visible symbol of holistic engineering and construction in a way that spares resources and keeps emissions low.

The design is the brainchild of MONO Architekten Berlin, while WTM Engineers handled the structural engineering.

For the details, click here:

https://www.stadtentwicklung.berlin.de/staedtebau/baukultur/berliner_holzbaupreis/